Digitale renaissance: Straatartiest ontvangt dagelijks honderden dollars aan Bitcoin-donaties…
De Parijse kunstenaar, bekend om zijn ultrarealistische graffitifresco’s, zou de eerste zijn die een Bitcoin QR-code op zijn werk aanbrengt, waardoor mijnbouw voor donaties mogelijk wordt.
Pascal Boyarts nieuwste muurschildering, „Confessions of a Red Jester“ is een moderne interpretatie van het schilderij „Stańczyk“ uit 1862 van de Poolse romantische schilder Jan Matejko, en heeft de kunstenaar in slechts vijf dagen tijd 0,0514 BTC verdiend. In fictieve termen komt dit neer op een bedrag van 500 dollar.
Het werk in de Parijse rue de Montmorency is versierd met een QR-code, samen met een gespoten Bitcoin Code -logo en een portemonneeadres, die donaties door voorbijgangers mogelijk maakt. En Boyart’s vertolking van de beroemde ontredderde nar brengt de crypto-hoek een stap verder, met fiatbiljetten die onder zijn voeten op de grond liggen.
Volgens een Twitter-post van Boyart gaat de muurschildering over zowel fiatgeld als kwantitatieve versoepeling. De respons is positief, met een gebruiker die zich verheugt dat er „eindelijk wat meer klassieke kunst in de cryptospace“ was.
Het werk volgt op Boyart’s eerdere fresco’s, in die zin dat het de relatie tussen kunst en geld onderzoekt. In een interview dat in 2018 op Medium werd gepubliceerd, zei Boyart dat cryptokringen volgens hem een soort „vrijheid“ vertegenwoordigen die doet denken aan de begindagen van het internet.
Wat betreft het aanmoedigen van zijn fans om te doneren in Bitcoin, de decentralisatie ervan, zei hij, is een „goede zaak voor de creativiteit„, het verstrekken van een „meer directe relatie met de mensen die van kunst houden“ en „meer horizontaliteit in de business van de kunst„.
In januari 2019 kondigde de kunstenaar op sociale media aan dat hij ergens in de straten van Parijs een muurschildering had gemaakt met een Bitcoin-prijs van $1.000 die door wie dan ook zou kunnen worden opgegraven, een digitale puzzel zou kunnen oplossen die daarin verborgen zit.
Het kunstwerk was een eerbetoon aan de protesten van de Yellow Vests in Frankrijk, die op het moment van de creatie al enkele maanden woeden. Sinds november 2018 gingen elke zaterdag een jaar lang tienduizenden mensen in heel Frankrijk de straat op tegen het bezuinigingsbeleid van president Emmanuel Macron. De muurschildering werd binnen enkele dagen ontdekt, de puzzel opgelost en de prijs opgeëist.